Відкриття історико-краєзнавчого музею Козелецької ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3

Шкільний музей є однією з форм розвитку творчої самодіяльності і громадської активності учнів у процесі збирання, дослідження, обробки та оформлення матеріалів з історії природи і суспільства, які мають виховну і науково-пізнавальну цінність.

Мета і завдання музею — сприяти формуванню в учнів патріотизму, розвитку суспільно-політичної активності, виробленню практичних навичок пошуково-дослідницької роботи, розширенню їхнього світогляду і вихованню пізнавальних інтересів і здібностей, вдосконаленню навчально-виховного процесу. Він є базою для здійснення краєзнавчого принципу у навчанні та вихованні школярів.

Історико-краєзнавчий музей Козелецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 був заснований у 1986 році. Завідував ним Заслужений учитель України, учасник штурму Берліна Шам Олександр Андрійович. Шкільний музей був організаційним центром краєзнавчої та агітаційно-масової роботи серед населення. Він тісно співпрацював з громадськими організаціями, науковими установами та державними музеями і відігравав значну культурно-освітню і виховну роль.

Довгі роки музеєм керувала вчитель-методист Конак Валентина Федотівна, яка разом з учнями проводила активну пошуково-дослідницьку роботу.

Але плинув час, і змінювалося суспільне й економічне життя країни. Тому дирекцією школи та педагогічним колективом було прийняте рішення про реконструкцію музею. Протягом 2014-2015 навчального року керівники музею: Сіренко Людмила Леонідівна, Дубинський Микола Миколайович, не шкодуючи свого власного часу, працювали над оновленням тематичних експозицій, залучаючи до цього учнів та вчителів школи. Під час дослідження та вивчення історичного матеріалу для оновлення шкільного музею учні використовували знання, отримані на уроках історії, географії, української та світової літератури.

Процес оновлення історико-краєзнавчого музею проходив такі послідовні етапи: розробка тематики і структури, складання тематичного і тематико-експозиційного планів, відбір краєзнавчих матеріалів, складання колекцій та ескізів, розміщення експонатів, оформлення експозиції.

Відділи музею складаються з різних розділів, експозиції яких представлені наочними матеріалами — експонатами. Останні становлять головне багатство музею.

Розробляючи тематичну структуру музею, експозиційний матеріал згрупований по експозиційних розділах:

1. Становлення Козельця;

2. Родина Розумовських в історії Козелеччини;

3. Козелець на початку XX століття;

4. Трагічні сторінки життя нашого краю;

5. Становлення освіти в Козельці та видатні люди нашого краю.

Відкриття оновленого музею, яке відбулось 6 травня 2015 року, було приурочене 70-річчю перемоги в Другій світовій війні. На святі зібралося багато гостей, серед яких були: Сенченко Л.М. – начальник відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Козелецької РДА, Стась С.О.– начальник відділу освіти Козелецької РДА , перший директор школи - Петренко А.Я., директор и школи з десятирічним стажем – Шараха Н.З., головний редактор місцевої газети «Новини Придесення» Пенський А.Г., фотокореспондент газети «Новини Придесення» - Квітко В.С. та багато інших.

Зі вступним словом до гостей звернулася директор школи Татарчук О.В., яка розповіла про кропітку роботу вчителів та учнів школи. Екскурсоводи: Шевченко Юля, Бараненко Юля, Пац Олександр, Стась Олександр, Позня Олександра, Петренко Таня – провели цікаву екскурсію по музей. А гості потім поділилися враженнями з учнями про експонати музею. Всі залишилися задоволені від спілкування.

Участь учнів у збереженні історико-культурної спадщини, а також залучення молоді до вивчення та дослідження героїзму українського народу формує героїко-патріотичні почуття, прищеплює первинні трудові навички, породжує інтерес до пошуково-дослідної роботи. Протягом останніх років значно зростає зацікавленість учнів до історичного минулого, бойових і трудових традицій українського народу.

Відкриття музею в Козелецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3Відкриття музею в Козелецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3Відкриття музею в Козелецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3Відкриття музею в Козелецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3Відкриття музею в Козелецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3Відкриття музею в Козелецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3Відкриття музею в Козелецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3Відкриття музею в Козелецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3Відкриття музею в Козелецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3

Кiлькiсть переглядiв: 255

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.