Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек

На виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 12.08.2014 р. №931 «Про проведення щорічного Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек», з метою розкриття потенційних можливостей шкільної бібліотеки, підняття її престижу, привернення уваги вчительської, учнівської та батьківської громадськості до проблем шкільної бібліотеки та популяризації читання в Україні в загальноосвітніх навчальних закладах району в цьому році було започатковано проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек, який проходив в рамках Міжнародного місячника шкільних бібліотек з 01 по 31 жовтня.

Мета Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек - об'єднання духовних та інтелектуальних ресурсів України для розвитку вітчизняних шкільних бібліотек як каталізаторів процесів виховання, освіти та розвитку дітей і юнацтва. Основними завданнями місячника є висвітлення здобутків шкільних бібліотек та популяризація їх діяльності. Також це час для привернення уваги громадськості до проблем шкільних бібліотек, ініціювання пілотних проектів їх модернізації, залучення додаткових ресурсів для їх інноваційного розвитку.

З метою утвердження значимості ролі шкільної бібліотеки в сучасномугромадянському суспільстві та сприяння її інноваційному розвитку в загальноосвітніх навчальних закладах району були організовані та проведені наступні заходи:

- загальношкільні лінійки: у Лемешівській ЗОШ І-ІІІ ст., Сираївській ЗОШ І-ІІІ ст., Прогресівській ЗОШ І-ІІІ ст., Чемерській ЗОШ І-ІІІ ст., Бобруйківській ЗОШ І-ІІ ст.

- літературні години, бесіди, виховні заходи у Деснянській ЗОШ І-ІІІ ст. (літературна година для учнів 4-х класів «Вчимося бути добрими», бесіда «Оскар Уайльд та його казки» для учнів 5-6-х класів), Косачівській ЗОШ І-ІІІ ст. (виховний захід для учнів 5-7 класів «Книга – твій друг»), Петрівській ЗОШ І-ІІІ ст. (бесіда «Як до нас прийшла книга»), Савинській ЗОШ І-ІІ ст. (літературна година «Здрастуй, книго, пораднице світла»).

- бібліотечні уроки різноманітної тематики: «Книжечка шукає учнів», «Бібліотека – затишний дім для зустрічі читача з книгою» (Деснянська ЗОШ І-ІІІ ст.), «Як поводитися з книгою» (Остерська ЗОШ І-ІІІ ст. №2), «Про що діти люблять читати», «Історія книги. Як створюється книга» (Морівська ЗОШ І-ІІІ ст.), «Подорож в країну Каталогію», «Довідкова література» (Сираївська ЗОШ І-ІІІ ст.), «Художнє оформлення дитячої книги», «Самостійний вибір книги у бібліотеці. Помічники у виборі книг», «Книги – джерела знань», «Методи самостійної роботи з літературою» (Петрівська ЗОШ І-ІІІ ст.), «Вибір книги в бібліотеці. Бібліографічні показники», «Використання різних типів бібліографічних посібників при виборі літератури», «Як користуватись словниками, довідниками, енциклопедіями» та ін. (Косачівська ЗОШ І-ІІІ ст.), «Твої перші енциклопедії» (Пархимівська ЗОШ І-ІІ ст.), «Періодичні видання для юнацтва, їх використання у навчанні», «Бібліотека, її відділи. Правила користування. Бібліотечний фонд. Бібліотека – перший помічник читача» (Скрипчинська ЗОШ І-ІІ ст.), «Види бібліотек і їх призначення. Абонемент і читальний зал» (Козелецька гімназія №1).

- літературні вікторини та конкурси: у Деснянській ЗОШ І-ІІІ ст. (конкурс малюнків «Моя улюблена казка» для учнів 4-х класів), Остерській ЗОШ І-ІІІ ст. №2 (літературна вікторина «Мій підручник»), Білейківській ЗОШ І-ІІІ ст. (конкурс малюнків «Мої книжкові друзі»), Булахівській ЗОШ І-ІІІ ст. (конкурс для учнів 3-7-х класів «Творимо казку»), Новошляхівській ЗОШ І-ІІІ ст. (літературна вікторина для учнів 5-6-х класів «Звідки прийшла книга?»), Сираївській ЗОШ І-ІІІ ст. (конкурс юних художників-ілюстраторів, присвячений улюбленим книжковим героям «Мої книжкові друзі», конкурс на кращу закладинку, конкурс-вікторина «Кінематографічна та літературна спадщина О. Довженка»), Чемерській ЗОШ І-ІІІ ст. (конкурс малюнків «Ілюструємо казку», літературні вікторини «Упізнай героя», «Чарівний світ казок»), Косачівській ЗОШ І-ІІІ ст. (конкурс на кращого декламатора віршів «Через роки пам'ять проросте» до Дня визволення України від німецько-фашистських загарбників), Петрівській ЗОШ І-ІІІ ст. (конкурс малюнків для учнів 2-4-х класів «По сторінках улюблених казок», літературно-пізнавальний конкурс «Найкращий читач» для учнів 2-8-х класів), Прогресівській ЗОШ І-ІІІ ст. (конкурс малюнків «Мій улюблений казковий герой»), Савинській ЗОШ І-ІІ ст. (літературна вікторина «Свої знання ми черпаємо з книги), Скрипчинській ЗОШ І-ІІ ст. (конкурс на кращу рекламу шкільної бібліотеки, літературна вікторина «Стежками улюблених книжок»)

- зустрічі з письменниками рідного краю: у Крехаївській ЗОШ І-ІІ ст. (зустріч з поетесою Н. Земною), у Деснянській ЗОШ І-ІІІ ст. (зустріч з дитячою письменницею з Чернігова Пакалюк Т.І.). У Новошляхівській ЗОШ І-ІІІ ст. відбулися читання поезії місцевої поетеси Г.М. Кравченко, а в Козелецькій гімназії №1 - презентація збірок Володимира Потебні, члена літературного об’ єднання ім.Василя Нефеліна.

- тематичні виставки літератури: з патріотичного виховання («Патріотами не народжуються» у Остерській ЗОШ І-ІІІ ст. №2, «Люби і знай свій рідний край» - Новошляхівській ЗОШ І-ІІІ ст.), з правового виховання(«Ми і закон» у Чемерській ЗОШ І-ІІІ ст.) , зі здорового способу життя («Наше здоров’я в наших руках» у Чемерській ЗОШ І-ІІІ ст.) , з організації дозвілля школярів («У світі цікавого» у Скрипчинській ЗОШ І-ІІ ст), на допомогу навчальному процесу («Книги – помічники в навчанні» у Козелецькій гімназії №1, «Буду книги я читати, буду все на світі знати» у Білейківській ЗОШ І-ІІІ ст.), з популяризації художньої літератури («В світі казки чарівної» у Прогресівській ЗОШ І-ІІІ ст., «Цікаві ілюстровані книжки. Читай малеча» у Морівській ЗОШ І-ІІІ ст.) тощо.

Багато проведених заходів були присвячені знаменним датам та визначним подіям історії та сьогодення. Так, у Остерській гімназії були проведені літературна година до 120 річниці з дня народження О.П. Довженка(для учнів 6-го та 11-го класу) та година поезії «Мова українська – то Шевченкове слово» (до 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка). У Козелецькій ЗОШ І-ІІІ ст.№3 була організована виставка літератури з питання європейського вибору, в 11-А класі був проведений бібліотечний урок «Дмитро Павличко – поет рідкісного обдарування» (до 85-ї річниці від дня народження), а для учнів 5-А класу – інформаційна година «М. Коцюбинський – письменник-гуманіст. Шкільний бібліотекар Сокіл Раїса Федорівна зробила огляд книжок письменника та презентувала книгу "Оповідання для дітей". Учні познайомились з доброю, роботящою дівчинкою Харитею (із однойменного оповідання) та кмітливим хлопчиком Васильком із оповідання "Ялинка".

Вшанували видатних письменників і в інших навчальних закладах. Наприклад, у Деснянській ЗОШ І-ІІІ ст. бібліотекарем Головко Валентиною Борисівною та учителем української мови Данько О.П. була організована літературна вітальня для учнів 11 класу «Натхнення два крила Дмитра Павличка». Протягом заходу учні мали можливість познайомитися з його життєвим шляхом, почути та прочитати вірші із презентованої збірки «Ялівець», послухати запис пісні «Два кольори» (муз. О. Білаша, сл.Д.Павличка) у виконанні Дмитра Гнатюка. Незабутні враження викликало акапельне виконання пісні «Впали роси на покоси» бібліотекарем Головко В.Б. Протягом заходу використовувалося мультимедійне обладнання. Після проведеного заходу учні вкотре переконалися, що життя і поезія Дмитра Павличка актуальні і сьогодні, ним неможливо не захоплюватися, бо він – яскрава особистість, невтомний будівничий нашого духовного життя, полум’яний громадянин рідної землі.

У Сираївській ЗОШ І-ІІІ ст. були проведені конкурс-вікторина «Кінематографічна та літературна спадщина О.Довженка» та літературна година «Десною зачарований» до 120-ї річниці з дня народження письменника. В цьому ж навчальному закладі був проведений виховний захід до дня українського козацтва «Козацькому роду нема переводу». А у Петрівській ЗОШ І-ІІІ ст. до цієї ж дати була організована тематична виставка.

До 70-річчя вигнання з України нацистських окупантів у Білейківській ЗОШ І-ІІІ ст. була організована виставка «Ми про це не забудемо ніколи», у Косачівській ЗОШ І-ІІІ ст. був проведений конкурс на кращого декламатора віршів на тему: «Через роки пам'ять проростає» та оформлено книжкову виставку. У Крехаївській ЗОШ І-ІІ ст. на засіданні круглого столу обговорювалися матеріали, розроблені інститутом національної пам’яті «Про роль українського народу у перемозі антигітлерівської коаліції над нацизмом, втрати України у Другій світовій війні». А до 71-ї річниці визволення Чернігівщини у Булахівській ЗОШ був проведений виховний захід «Відлуння тих років ніколи не згасне в наших серцях».

Не залишилися байдужими навчальні заклади і до подій, що відбуваються в нашій країні протягом останніх місяців. Так, у Бобруйківській ЗОШ була проведена година патріотичного виховання «Напиши листа солдату» ( учні малювали малюнки, а на зворотному боці писали листи до солдатів АТО), а у Савинській ЗОШ І-ІІ ст. - бесіда на тему «Україна – єдина країна» та відбулося обговорення книжкової виставки« Щоб мир і злагода були в усьому світі».

Велика увага приділялася і літературі рідного краю та краєзнавчим матеріалам. Окрім зустрічей із письменниками-земляками, протягом Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек у загальноосвітніх навчальних закладах району проводилися книжкові виставки («Література рідного краю» у Білейківській ЗОШ І-ІІІ ст., «Люби і знай свій рідний край» у Новошляхівській ЗОШ І-ІІІ ст.), турнір знавців-краєзнавців «Сім чудес мого краю» у Козелецькій гімназії №1, усний журнал «По сторінках книжок поетів та письменників земляків» у Прогресівській ЗОШ І-ІІІ ст.,бібліотечний урок «Герої-чернігівці» у Савинській ЗОШ І-ІІ ст.

Серед інших заходів також проводилися уроки-екскурсії до бібліотеки («Царство книги» у Білейківській ЗОШ І-ІІІ ст., «Рада знайомству, мій юний читачу» у Сираївській ЗОШ І-ІІІ ст., «Перші кроки до скарбниці знань», «Як подорожувати у книжковому морі» у Петрівській ЗОШ І-ІІІ ст., «Подорож до Книголенду» у Деснянській ЗОШ І-ІІІ ст., «Екскурсія в книжкове міто» у Прогресівській ЗОШ І-ІІІ ст.), свята («Свято книги» у Козелецькій гімназії, де була показана вистава «Книжкове царство», свято «Цей дивний світ – бібліотека» для учнів 1-4 класів у Новошляхівській ЗОШ І-ІІІ ст.)

Проводилися у шкільних бібліотеках дні відкритих дверей для батьків, вчителів, громади, організовувалися екскурсії і до сільських бібліотек.

Інформація про проведені заходи була висвітлена на сайтах навчальних закладів.

Таким чином, проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек в загальноосвітніх навчальних закладах району дає можливість зрозуміти, що шкільна бібліотека є одним із найважливіших структурних підрозділів загальноосвітнього навчального закладу, який здійснює бібліотечно-інформаційне забезпечення учасників навчально-виховного процесу та надає допомогу педагогам у всебічному розвитку особистості з глибоко усвідомленою громадянською та соціальною позицією, системою наукових знань.

Всеукраїнський місячник шкільних бібліотекВсеукраїнський місячник шкільних бібліотекВсеукраїнський місячник шкільних бібліотекВсеукраїнський місячник шкільних бібліотекВсеукраїнський місячник шкільних бібліотекВсеукраїнський місячник шкільних бібліотекВсеукраїнський місячник шкільних бібліотекВсеукраїнський місячник шкільних бібліотекВсеукраїнський місячник шкільних бібліотек

Кiлькiсть переглядiв: 386

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.