Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек в загальноосвітніх навчальних закладах району

Читання пронизує усі сфери життєдіяльності людини та є основою освітньої, пізнавальної, інформаційної, професійної сфери її діяльності. Стрімке зростання обсягів інформації, котру необхідно засвоїти, потребує збільшення темпу читання, якості та швидкості розуміння прочитаного і прийняття рішення. З огляду на зазначене, читання стає основою освіти і провідною навичкою самоосвіти людини впродовж життя.

На сьогодні громадськість дійшла висновку, що підростаюче покоління майже повністю втратило інтерес до читання. У різних країнах світу існують свої підходи до вирішення цієї проблеми, але всі вони переслідують одну мету– зробити читання привабливим для сучасної людини, показати його важливість для розвитку як окремої особистості, так і суспільства в цілому. Україна, декларуючи європейські стандарти та цінності в своїх прагненнях культурної та освітньої інтеграції в Європу, має докласти багато зусиль, щоб повернути дітей до книги, сформувати інтерес до читання.

Фундаментом для розвитку національної політики з підтримки читання є бібліотеки, зокрема шкільні. Пріоритетами в роботі шкільної бібліотеки є розвиток особистості, здатної самостійно і вільно мислити й діяти в умовах інформаційного суспільства; формування сучасного світогляду дітей; розвиток навичок самостійного пізнання, самоосвіти і самореалізації особистості; виховання покоління, здатного ефективно працювати й навчатись протягом життя.

Шкільна бібліотека є консолідуючим центром навчального закладу, навколо якого об'єднуються діти, вчителі й батьки, зацікавлені в активізації дитячого читання й поліпшення його якості. Забезпечуючи вільний доступ до інформаційних і культурних джерел, шкільні бібліотекарі допомагають гуманізації суспільства та збільшують можливості самореалізації особистості. Вони переконані, що інвестиції, вкладені в дитинство, обов'язково повернуться суспільству сторицею.

Цьогорічний Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек мав сприяти зростанню престижності читання як культурної цінності, використанню потужного виховного потенціалу української літератури,застосуванню сучасних підходів до прищеплення навичок читання, обміну досвідом між бібліотекарями щодо його популяризації, залученню нових користувачів до бібліотек.

Саме тому у 2016році третій Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек проходив під гаслом «Книга і читання – важливий чинник у вихованні духовних цінностей учнів».

Шкільними бібліотекарями загальноосвітніх навчальних закладів району були організовані та проведені різноманітні заходи

У Козелецькій гімназії:

Сам на сам з новою книгою. Книжкова виставка 2. Лялькова вистава «Бібліотека – добрий чарівник» 3. Ігровий бібліотечний урок «Структура книги» 4. «Подорож до книголенду» 5. «Козелець від сивої давнини до наших днів» 6. «Загадки відгадаємо світ пізнаємо» 7. Презентація нової книги В.М.Скляренка «Загадки природи» 8. Урок літературного портрету «Через терни Гетьманського саду – у зоряне безсмертя». До 110-річниці від дня народження І.Багряного» 9. Народознавчий урок «Вічний дарунок хустина квітчата» 10. «Кажуть в народі правдиві слова: Хліб годувальник, всьому голова». 11. Літературно-музична акварель 12. Благодійна акція «Подаруй бібліотеці книгу з власним автографом»

У Козелецькій ЗОШ І – ІІІ ст. № 2 проведено такі заходи:

1. Похід в районну бібліотеку (2 клас).

2. Конкурс малюнків у 1 класі «Ми читаємо і малюємо».

3. Творча зустріч з письменницею Титовською С.В. (6 клас).

4. Бібліотечний урок у 4 класі «Структура книги».

5. Презентація нових книжок.

6. Тематичні книжкові виставки: «Книга об’єднує людство», «Чарівний світ дитячої книги» та ін.

У Козелецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3 протягом місячника вся робота була направлена на розвиток інтересів до книги, читання, виховання патріотичних почуттів у учнів, вивчення історії рідного краю.

Розпочався місячник усним журналом «Від давнини до сьогодення», який підготували працівники районної дитячої бібліотеки. Учнів 5-Б класу зацікавила тема історії рідного міста, сім’ї Розумовських, історії будівництва архітектурних пам’яток Козельця.

Було організовано зустріч з письменниками рідного краю – Петром Яковичем Лавренчуком та Євгенією Дмитрівною Націк. Учні 8-А класу активно готувалися до зустріч, читали патріотичні вірші поетів, з цікавістю слухали розповіді гостей про їх життя і творчість. Була представлена виставка книжок «Твори письменників -земляків», проведено бібліографічний огляд книжок.

Шкільна бібліотека тісно співпрацює з районною дитячою бібліотекою.

Для учнів 3-В класу підготували ігровий бібліотечний урок «З чого складається ваша книга» та вікторину «Книжковий Хіт-парад».

В ході місячника було проведено конкурс малюнків на кращу ілюстрацію до прочитаного художнього твору «Ми читаємо і малюємо». Переможців нагороджено грамотами і дипломом.

Організовано благодійну акцію «Подаруй бібліотеці книгу» в ході якої фонд поповнився на 33 примірники художніх книжок.

Завершився місячник Святом «Книжка – добра чарівниця, для нас відкриває вона таємниці» (посвята у читачі учнів 2-х класів).

Заходи висвітлені на сайті школи.

В Остерській гімназії:

1. 21 вересня Міжнародний день миру. Діти читали вірші присвячені миру на землі.

2. 10 жовтня «370 Років з дня народження Івана Скоропадського»

Письменника, гетьмана України . Літературна виставка. Бесіда з учнями 5-х класів

3. Сторінками книги. «Мудрі думки з усього світу». Літературна година.

4. Читацька конференція по сторінках творів Василя Сухомлинського.

Обговорення його оповідань про природу.

5. Конкурс з Української літератури «Мудрий не вагається, сміливий не боїться» серед учнів 6-х класів.

В Остерській ЗОШ І-ІІІ ст.№2 ім.Ю. Збанацького:

- читацька конференція «Дитяче читання без кордонів»;

- презентація книги Г.Карпи «Ну й гарно все придумав Бог»;

- година спілкування «Правовий калейдоскоп»;

- бліц - опитування «Твоя улюблена книга»;

- творча зустріч з письменниками рідного краю; У Петрівській ЗОШ І-ІІІ ст.: - - проведення благодійної акції «Подаруй книгу бібліотеці!” - - бібліотечний урок: ,,Знайомство з книгою”, ,,Книжечка шукає друзів’’ - презентація нових книжок - - батьківська година:,,Що читають наші діти’’, ,, Читання у колі сім’ї ’’ - - тематична книжкова виставка: ,, Що читали мої батьки” - - читацький марафон:,,Вчителі і діти читають разом’’ - - мульт - мікс ,, Подорож з казковими героями’’ - - виставка – конкурс:,,Моя закладинка для книги найкраща’’ - - конкурс малюнків на кращу ілюстрацію до улюблених творів “Мій улюблений казковий герой ” - - інформаційна година ,, Книга- друг на все життя” У Данівській ЗОШ І-ІІІ ст.: - вікторина «До Вас в гості казка завітала» -1-4 класи - конкурс малюнків «Моя улюблена книга» 1-4 класи - конкурс малюнків «Книга, яка допомогає вчитися» - 5-9 класи - фотоконкурс селфі «Я і книга» 5-11 класи - батьківська година «Що читають Ваші діти?» - 5-11 класи - літературний конкурс «Моя історія про книгу і читання» 8-11 класи - культурно – дозвілевий захід «Літературна кав’ярня» - книжкові виставки «Що читають мої батьки?», «Її велич -українська книга » - бібліографічний огляд «Дитина і книга: погляд крізь призму часу»-педагогічні працівники - анкетування «Твоя улюблена книга» 5-11 клас, «Чи любиш ти читати?» 2-4 класи

- конкурс малюнків за творами письменників – земляків «Зачаровані Десною»;

- тематичні книжкові виставки «Її величність українська книга», «Що читали мої батьки», «Народ пам’ятає – народ прославляє»

- літературна година «Його ім`ям названа наша школа»;

У Лемешівській ЗОШ І-ІІІ ст. відбулася презентація нових книжок: Скляренко « Природа Рідного краю», Скляренко « Країни світу Африка», Загребельний «Європа – 45», Буряк «Мудрі думки зі всього світу».

Була організована благодійна акція «Подаруй бібліотеці книгу з власним автографом». В якій найактивніше участь взяли учні 2 класу.

Разом з учителем образотворчого мистецтва був проведений конкурс малюнків «Ми читаємо і малюємо» В ньому взяли участь учні 5,6 і 9 класів.

Протягом місяця проводились книжкові виставки «ЇЇ велич українська книга», «Сам на сам з новою книгою», «Що читали мої батьки».

Разом з учителями української мови та літератури були розроблені рекомендації з питань дитячого читання «Навчаємось успішно читати».

Для учнів 5-11 класів було проведено моніторингове дослідження «Що читають наші діти», в ході якого було виявлено,що учні 5-7 класів читають : пригоди,фантастику. Учні 8-9 класів цікавить: фантастика, пригоди та документально – історична література. Учні 10-11 класів читають: детективи,фантастику,наукову і документально – історичну літературу.

Класоводами 1-4 класів , класними керівниками 5-11 класів були проведені години спілкування «Книга – духовна скарбниця».

Для учнів 1 класу була організована сюжетно – рольова гра «Познайомимось з бібліотекою».

Підводячи підсумки бібліотечного місячника,разом з оргкомітетом операції «Живи, книго!» була проведена рейд – перевірка по збереженню шкільних підручників.

У Булахівській ЗОШ І-ІІІ ст.

1. Вступ “Дім без книги, як день без сонця” (9-11 класи).

2. Патріотичне свято “Моя рідна країно, я малий твій захисник” (1-6 класи).

3. Заняття гуртка “Палітурна справа” “Як до нас приходить книга”.

У Євминській ЗОШ І-ІІІ ст. було організовано книжкову виставку «Царство української дитячої книги», фотовиставку «Твої герої, Україно». Серед інших заходів – конкурс малюнків «Я – патріот України!», літературний калейдоскоп «Письменники-земляки», краєзнавчий урок-пазл «Немає кращої землі ніж та, що зветься рідним краєм», енциклопедичне лото «500 найцікавіших питань про Україну», казкова вистава «Казки маленькі, а розуму в них багато». Завершився місячник підведенням підсумків та нагородженням переможців конкурсів.

У Бобруйківській ЗОШ І-ІІ ст. серед учнів 5-9 класів було проведено бліцопитування «Твоя улюблена книга», за результатами якого було виявлено, що найбільше учні цікавляться жанром фантастики, інші надали перевагу історичним книгам та детективам. Під час проведення тижня української книги (04.10-07.10) учні познайомилися із сучасними українськими письменниками та поетами, прочитали їх твори. Для всіх учнів школи були презентовані нові книжки, проведено конкурс малюнків «Ми читаємо і малюємо». Також протягом місячника діяли тематичні книжкові виставки «Що читали мої батьки», «Український літературний ренесанс», які були організовані зусиллями учнів та їх батьків.

В решті навчальних закладів району проводилися схожі заходи.

Активна участь шкільних бібліотекарів району у Всеукраїнському місячнику «Книга і читання – важливий чинник у вихованні духовних цінностей учнів» сприяє консолідації зусиль шкільних бібліотек України в справі відродження читання як духовної потреби дитини, зокрема, відчуваючи увагу та професійні можливості бібліотекарів у забезпечені їхніх читацьких потреб та інтересів, діти відгукнуться своєю читацькою активністю та будуть поступово повертатися до книги та бібліотеки.

Фотоальбом. Відділ освіти Козелецької райдержадміністраціїФОТОЗВІТ

Кiлькiсть переглядiв: 431

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.