Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 12.08.2014 № 931 «Про проведення щорічного Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек» в Україні з 1 по 31 жовтня 2015 року в загальноосвітніх навчальних закладах району було проведено другий Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек.

Інститутом модернізації змісту освіти спільно з Державною науково-педагогічною бібліотекою України імені В.О.Сухомлинського було розроблено рекомендації щодо проведення у 2015 році Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек під гаслом «Виховуємо громадянина – патріота України».

Протягом місячника шкільні бібліотекарі загальноосвітніх навчальних закладів району спільно з вчителями початкової школи, вчителями - предметниками, учнями спланували та провели низку різноманітних заходів: інформаційні та літературні години, читацькі конференції, презентації книг, конкурси, книжкові виставки та ін.

Так, серед заходів зазначеної тематики у Деснянській гімназії було проведено засідання клубу Чомучок для учнів 7 класів на тему: «Традиції Запорозької Січі» та вікторина «А ну, який з тебе козак?», презентації книги Вікторії Ярош «Дажбог» для учнів 5 класів та книги Сергія Лойко «Аеропорт» для учнів 10 класів. Учні 9 класів здійснили віртуальну подорож «Чернігівщина туристична».

У Деснянській ЗОШ І-ІІІ ст. для учнів початкової школи було проведено урок мужності «Щоб козацькому роду не було переводу», гостем якого був учасник бойових дій старший лейтенант Крайній О.О. Для учнів 5-9-х класів проведено огляд літератури із серії «Козаченьки» про лицарів, які боролися за волю України, вікторина «Моя незалежна країна – Україна», літературно-музична година «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине», усний журнал «Україна – наш спільний дім». Учням 10-11 класів було презентовано книгу про війну та АТО «Аеропорт» Сергія Лойко. Крім того, учні школи прийняли активну участь в благодійному концерті «Україна – це ми», організованого на підтримку воїнів АТО.

В Остерській ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 ім. Ю.Збанацького була організована виставка книжок, що популяризує українську історію, боротьбу українського народу за незалежність «Не вмирає душа наша». На базі школи був проведений районний семінар класних керівників « Виховання громадянина – патріота рідної землі». Для учнів 7-8 класів була проведена читацька конференція «Збережемо пам’ять про подвиг»; учні 3-4-х класів взяли участь у конкурсі на краще читання патріотичних віршів « З Україною в серці» ( на базі міської дитячої бібліотеки), а учні 5-11 класів – у конкурсі плакатів «Уклін живим – загиблим слава». Для учнів 10-11 класів було проведено День пам’яті «Нам жити та пам’ятати». За участі дітей, батьки яких знаходяться в зоні АТО, була проведена літературна година «Без калини – нема України».

Для учнів Козелецької гімназії №1 було проведено наступні заходи: усні журнали «Народні символи України» та «Державні символи України» (5 класи); конкурс віршів «З Україною в серці» (6 клас); книжкові виставки «Розмовляємо українською», «Герої України в казках та легендах» (5-11 класи). На базі районної бібліотеки було проведено урок мужності «Щоб козацькому роду не було переводу, присягаєм на вірність Вітчизни й народу» для учнів 9-11 класів та патріотичний урок «Вітчизна у серці» для учнів 8 класу. Крім того, учні гімназії взяли участь у акції «Бібліотечка для захисників Вітчизни».

Для учнів першого класу Козелецької ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 був проведений урок-мужності “Герої нашого часу”, почесним гостем якого став випускник школи, боєць АТО Валерій Ричок. Для учнів 3-4 класів був організований похід до районної бібліотеки, де проводився «Урок мужності» до Дня захисника України. Учні 9-11 класів школи взяли участь у заходах, приурочених річниці заснування Козельця, організованих на базі районної бібліотеки. У навчальному закладі також було організовано тематичні виставки з патріотичного виховання, проведено показ відеороликів про бойові дії в зоні АТО та акцію «Подаруй книгу бійцям АТО».

Учні 7-А класу Козелецької ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 підготували інформаційну годину «Ода книгам», вході якої розповіли своїм ровесникам про книги-ювіляри 2015 року, серед яких «Слово о полку Ігоревім» – героїчна книга, яка не лише сповнена палкої любові до Вітчизни, а й все ще залишається об'єктом дослідження науковців. Учні 9-Б класу спільно з краєзнавчим відділом центральної районної бібліотеки підготували та провели урок краєзнавства «Козелець: погляд крізь роки...», присвячений 775 річниці першої згадки про Козелець, за участі місцевого краєзнавця, головного редактора газети «Новини Придесення» Анатолія Пенського, який розповів про історичні джерела походження Козельця і бібліотекаря Рєзнікової Зінаїди Федорівни, котра ознайомила присутніх з власними дослідженнями історії містечка та провела бібліографічний огляд літератури на цю тему. Крім того, учні взяли участь в історичній вікторині «В нашому місті древньому», «Чи знаєте ви його?», найактивніші учасники якої були нагороджені призами.

Завідуюча шкільною бібліотекою Сокіл Раїса Федорівна та члени гуртка палітурної справи учні 4-А класу підготували та провели бібліотечний урок для учнів 2-Б класу на тему «Козацькому роду нема переводу», які із задоволенням вивчали прислів'я про козаків, слухали деякі сторінки з історії козацтва та з цікавістю переглянули мультфільм про козаків. Завершився місячник в навчальному закладі бібліотечним турніром «Сторінками історії козацтва»між учнями 7-х класів.

Для учнів Морівської ЗОШ І-ІІІ ст. було організовано виставку книжок «Я люблю тебе, Україно», проведено конкурс віршів «З Україною в серці». Протягом місячника учні школи збирали ілюстративні матеріали з газет, журналів, книжок на тему «Твої герої, Україно» та взяли активну участь в благодійній акції «Бібліотечка для захисників України».

Постійнодіючу виставку, що популяризує українську історію, боротьбу українського народу за незалежність, мову та культуру було оформлено і в Новошляхівській ЗОШ І-ІІІ ст. Серед інших заходів у навчальному закладі було проведено конкурс патріотичних віршів «З Україною в серці» місцевої поетеси Г.М.Кравченко, читацьку конференцію «Збережемо пам’ять про подвиг», конкурс малюнків «За мир в Україні», зустріч з учасниками бойових дій на Сході України та благодійну акцію «Бібліотечка для захисників Вітчизни».

Ще одна книжково-ілюстрована виставка «Це - моя Україна, це моя Батьківщина» була оформлена у Петрівській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Для учнів початкових класів була проведена інформаційна година «Україна - моя Батьківщина», а для учнів 6-9-х класів - конкурс читців сучасних патріотичних віршів «З Україною в серці».

У Прогресівській ЗОШ І-ІІІ ст. крім виставки літератури патріотичної тематики було також проведено читацьку конференцію «Збережемо пам’ять про подвиг», конкурс малюнків «Моя Україна». Шкільний бібліотекар спільно з вчителям української мови організували проведення конкурсу патріотичного вірша «З Україною в серці», а вчителі початкових класів - свято «Ми – нащадки козаків». Учні школи активно долучилися до участі у фотоконкурсі «Твої герої, Україно!» та створення мультимедійної презентації «Герої поряд», в якій розповіли про односельця, учасника АТО Віталія Кондратенка.

У Чемерській ЗОШ І-ІІІ ст. було проведено загальношкільну лінійку, присвячену відкриттю Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек, бібліотечні уроки «Вмійте любити рідний край», «Моя країна — рідна Україна», «Партизанськими стежками», читацьку конференцію «Збережемо пам'ять про подвиг», літературну вікторину «Лети, наша мово прекрасна, над світом», виставки літератури «Безсмертя полум’яних літ», «Хто ми?»чиї сини?яких батьків діти?», усний журнал «Україна — наш спільний дім». Також у навчальному закладі була організована зустріч з бійцями АТО.

Цьогорічний Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек сприяв приверненню уваги до проблеми патріотичного виховання у нашій державі, розкриттю виховної функції шкільної бібліотеки, об’єднанню зусиль педагогічного колективу і бібліотеки щодо розвитку патріотизму зростаючої особистості.

Фотоальбом. Відділ освіти Козелецької райдержадміністраціїФОТОЗВІТ

Кiлькiсть переглядiв: 336

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.